Karácsonyváró program

Karácsonyváró Kézműves nap a Művelődési Otthonban

A dr. Papp József Városi Könyvtár dolgozói több mint tíz éve, szervezik a „Karácsonyváró” programot Ládi Jánosné vezetésével. Munkájuk eredményeként mind szélesebb körben vált ismertté a rendezvény, melyre egyre többen látogattunk el, folyamatosan nőtt a száma az önkéntes kézműveseknek és az ünnepi készülődés lassan kinőtte a Tüzelős ól udvarán lévő Kézműves ház termeit.

2012 óta a Tiszacsege Ifjúságáért Alapítvány önkéntesei tevékenyen is bekapcsolódtak a munkákba, s az utóbbi két évben közös rendezvényeinket a Művelődési Otthonban tartjuk, ahol a tágas helyszín lehetővé teszi a 20-25 féle szebbnél szebb díszek, ajándékok készítését szeretteink számára. Programunk fő támogatója a Nemzeti Együttműködési Alap Új nemzedékek jövőjéért kollégiuma, anyagi támogatásuk tette lehetővé, hogy átvehettük a főrendezői szerepet és a karácsonyváró kézműves foglalkozásunk városi szintű megmozdulássá szélesedett. Közel 25 felnőtt dolgozott az előkészítő munkálatokban, készült a mézeskalács, pogácsa, különféle sütemények, nyírható, vágható, ragasztható mintadarabok.

A nap folyamán négy csoportban dolgoztunk, másfél –kétórás időközönként váltották egymást az óvodás, alsó tagozatos, felsős és felnőtt közösségek.

Az alapítványunk kuratóriuma által összeállított köszöntő szavak után a Könyvbarátok bábjelenete következett, a karácsonyi történet Máté Evangéliuma alapján került feldolgozásra, címe A szeretet soha el nem fogy. A szereplők jókívánságait közös dallal hálálta meg a lelkes közönség, majd Kocsis Sándor neves költőink karácsonyi verseivel köszöntötte a résztvevőket, ezután megkezdődtek a kézműves foglalkozások, véget ért az áhítatos csend, és komoly munkazaj töltötte be a nagytermet.

A délutáni események fénypontja volt az Emléklap és serleg átadása az együttműködő Fekete István Általános Iskola kollektívájának, melyet az elmúlt 25 évben végzett közös munkálkodásunk emlékére adott át alapítványunk vezetősége Bana Józsefnének az intézmény igazgatójának.

Pályázatunkban vállaltuk, hogy a csegei civil szervezeteket, a felnőtt lakosságot bevonjuk a rendezvényeink szervezésébe, megvalósításába. Karácsonyvárónkon részt vettek városunk nyugdíjasai, a gyermekek óvónői, az iskola pedagógusai és néhány szülő, akiknek gyermekei jelen voltak.

Támogatóink: Nyugdíjas Egyesület, Hagyományőrző Néptánc Egyesület, Városi Sportegyesület, Tiszacsege Fejlődéséért Alapítvány, Horgász és Természetvédelmi Egyesület, Kézműves Kör tagjai, Dezsima Kft, Farkas János, File Ferenc, Hopka Józsefné, Kónya Mihályné, Kun Istvánné, Nagy Józsefné, Oláh Ferencné, Orbán Andrásné, Szalontai Zsófia, Tikászné Gárdos Orsolya, Varga Imréné és két a-nevét feltárni nem akaró – látogatónk.

Támogatóinknak köszönhető, hogy valamennyi résztvevőt, vendéget teával, pogácsával, szaloncukorral, mézeskaláccsal kínálhattunk.

Alapítványunk vezetősége köszönetet mond a Könyvtár dolgozóinak a remek műsorért, a kézműves foglalkozás zavartalan lebonyolításáért és a vendéglátásban kifejtett aktivitásukért.

A kézműves foglalkozások vezetőinek, alapítványunk önkénteseinek étkeztetéséről Derzsényi János gondoskodott.